tiistai 4. marraskuuta 2014

Kahden käden uunikinnas + ompeluohje

Joululahjaompeluksien lomassa isäntä huomautti, että meille pitäisi tehdä uudet patalaput, koska vanhat ovat jo aika kovia kokeneet. Päätin ommella hänelle isänpäivälahjaksi kahden käden uunikintaan ja kuvasin samalla hieman ompeluvaiheita, jos näistä olisi vaikka jollekin hyötyä.

Leikkasin päällyskankaasta (sininen puuvilla) kaksi 80 cm x 20 cm palaa ja neljä 20 cm x 20 cm taskupalaa. Lämmöneristeet (sinivalkoinen viltti) leikkasin hieman näitä paloja pienemmiksi ja kämmenien kohdalle leikkasin vielä toisen kerroksen. Eli eristekankaita on 1 pitkä ja 4 neliskanttista palaa. Taskuista olisi voinut jättää tuon lämmöneristeen kokonaan pois, mutta päätin itse laittaa näihin, koska esim. padan kantta nostaessa olen monta kertaa meinannut polttaa kämmenselän uunin vastuksiin. Lisäksi leikkasin ohuesta (keltaisesta) puuvillasta tukikankaan, johon ompelen eristeen kiinni ja se jää kintaan sisälle, eli sen voi leikata mistä kuosista tahansa. Ennen ompelua pyöristin vielä kintaiden päätyihin jäävät reunat, mutta ne voi halutessaan jättää myös kulmikkaiksi.

 
 
Ensimmäiseksi ompelin lämmöneristeen kiinni tukikankaaseen, kämmenien kohdalle tuli kaksi kerrosta. Ompelin myös taskuihin tulevat kappaleet.

 
 
Seuraavaksi ompelin näihin paloihin toisen puolen päälliskankaat. Näissä ei ole väliä, kummalle puolelle kankaan ompelee, kunhan päälliskankaan oikea puoli jää ulospäin näkyviin.

 
 
Sitten ompelin äsken ommellun eristetyn taskupalan + päälliskankaisen taskupalan suoran reunan oikeat puolet vastakkain, silitin sauman auki ja käänsin taskun oikein päin. Eli tuloksena on 2 taskua, joissa päälliskankaiden välissä on tukikankaaseen ommeltu eriste.

 
 
Seuraavaksi ompelin taskut kiinni reunoistaan, niin kuin ne ovat valmiissa kintaassa.

 
 
Sitten onkin enää kaksi kappaletta jäljellä; kinnas, johon on ommeltu lämmöneristeet ja taskut + toinen päällyskangas. Nämä laitetaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan yhteen. Muista jättää kääntöaukko.

 
 
Käännä ompelus oikein päin kääntöaukon kautta, silitä ja ompele kääntöaukko kiinni.

 
Valmista!

8 kommenttia:

 1. Mahtavaa!! Just tätä minä oon kaivannu! Selkeä ohje ja hieno lopputulos :) Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla! Tällainen kinnas on ollut pitkään omalla työlistalla ja vihdoin ehdin tähän paneutua. Toivottavasti onnistut näillä ohjeilla :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Tällainen olisi meillä tosi tarpeen, saas nähdä innostuisinko testaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä :) kovasti olisi mieli tehnyt jo tänään kokeilla miten pelittää, mutta ehkä annan kintaan odotella kaapissa sunnuntaihin asti ;)

   Poista
 4. Pitääpä itsekin laittaa tällainen malli to do-listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä itsellä on ollut ihan tavan patakintaita ja lappuja, mutta anopilla on tuollainen kahden käden malli. Minusta se on hirmu kätevä käyttää, joten oli tehtävä itsellekin sellainen.

   Poista
 5. Tälläinen mun on pakko tehdä :) Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä :)
   Kovin oli mieluinen lahja meidän isännälle. Jossain vaiheessa on varmaan ommeltava itselle hieman pienempi ja sirompi.

   Poista